3 Nis 2009

Söylediklerine Dikkat Et

What passes over your lips each day?

Are your words typically negative, critical, gossiping, deceptive, illusory, justifying, blaming, manipulative and argumentative? Are they more uplifting, inspirational, positive, questioning, beautiful, loving, universal, truthful, accepting and supportive?

The throat is our center of expression. Who we are sneaks out in our attitudes and in what we say.

"Handle them carefully, for words have more power than atom bombs."

-Pearl Strachan Hurd-

Sözleriniz, genelde olumsuz, eleştirel, dedikodu içerikli, aldatıcı, haklı çıkmaya çalışan, suçlayan, müdahaleci ve saldırgan mı? Yoksa olumlu, ilham verici, sorular soran, güzel, sevgi dolu, gerçekçi, destekleyici ve hoşgörülü mü?

Boğazımız, ifade merkezimizdir. Bizi biz yapan; tutumlarımız ve söylediklerimizdir. Dikkatli olun! Çünkü sözcükler atom bombasından daha kuvvetlidir.

"Ağzından çıkanı kulağın duysun" demiş atalarımız. Onlar bizi, dikkatli konuşmak, yanlış yerde yanlış şeyler söylememek adına uyarmışlar. Ancak genel olarak hayata bakış açımızı yansıtan kelimelerimize dikkat ettiğimizde bir sürü şey fark etme şansımız olur.

Bazı insanlar için çok olumsuz, karamsar gibi yorumlar yaparız. Kimimiz o insanlardan özellikle kaçarız. Zira olumsuzluk bulaşıcıdır.

Kendimizi dinlersek; o yanından kaçılası insanlardan mı yoksa yanlarında hayatın daha hafif, su gibi aktığı, sürekli bir şeyler öğrendiğimiz insanlardan mıyız anlama şansımız olur.

Elbette bazen olumsuz şeyler düşünür, isyan ederiz. Ancak bunu hayat tarzımız haline getirdiğimizde en çok zararı yine biz görürüz. Kendimizi bir sarmalın içine atar, onun içinde debelenir, bu arada karşımıza çıkan fırsatları göremeyiz.

Sonra da kendimize acır, her şeyin bizi bulduğundan, ne kadar bahtsız olduğumuzdan şikayet ederiz.

Sürekli dedikodusunu yaptığımız insanlarla çalışıyorsak; iş yerinde ne kadar rahat, üretken ve anlamlı zaman geçirebiliriz?

Hayat, sürekli olumsuzluklarla yaşanacak kadar uzun değil. Biz ne yapar, ne söylersek; aslında bu şekilde kendi yaşam kalitemizi belirliyoruz.

Gözler kadar sözler de kalbin aynası. Söylediklerin tamamen seni yansıtıyor. Kim olduğun hakkında bir mesaj veriyor.

Düşün bakalım, kendinle ilgili çevrene yansıtmak istediğin ne?


Foto: mehmetaslan.com







9 yorum:

Adsız dedi ki...

insanın öz eleştiri yapması çok güzel bir şet, ancak insan bazen kendi yanlışlarını gözden kaçırabiliyor, eğer çevrenizde güvendiğiniz biri ya da bir kaç kişiye olumsuz yanlarınızı sorarsanız bu da fikir verebiliyor.

Aslısın dedi ki...

Çok haklısın Kerim, birşeyler değiştirmeye çalışırken en çok yanındakiler insana yardımcı oluyor. Bir de yazmak aslında.

LuCiFerR dedi ki...

Ben Geldiimmmmmm Özlemişim Yazılarını Yaaa Kaçgündür Uğrayamıyordum yazdıklarım Konuyla Alakalı Değüll Farkındayım ama söylemeden Geçemedimmm :) Hepücünüüü Gelmediğim günlerde yazdıklarını teek tek Okucaam :)

Aslısın dedi ki...

Hoşgeldin Lucifer :) Ben de seni özlemişim.

Make-Up Artist dedi ki...

bayılarak okuyorum seni.
bloğumda sana ait bişey var. bi bakıver. (=

Eliza Doolittle dedi ki...

Cornflake girl'e yazdigin yorumla kesfettim seni..Sabah kahvemin yanina cookie oldu bi anda, harika!
Bu yazinla bi onceki post'un arasinda ince ama saglam bir kopru var bence...Su kucugun soz buyugun'lerle buyutulmus ve pasif agresyonun kucagina hooop diye itilmis bir nesil, buyuyunce de aynalara ictenlikle yansiyamaz oluyor haliyle...Ama ben de umitliyim, yeni bir kusak olumlu ve icten auralarla geliyor!! :)

Aslısın dedi ki...

Selam Eliza, çok sağol. Köprüyü ben de sonradan fark ettim. Galiba bu konuya şu aralar takmışım biraz, herşey beni oraya götürüyor.
Pasif agresyonun kucağı :)) süper tanımlama ya!

3yedi75 dedi ki...

bu yazını çok begendim! Kışını da begenirim insallah!..
Şaka bir yana. Basit ama kolay olmayan birşeylerden bahsetmişin, yakaladı, beni.Düşündürdü.Aslında hepimiz dönem dönem hepsiyiz. temizlenmek lazım.Her gün duş alır gibi, zihin duşu!

Aslısın dedi ki...

duj beraber :)