29 Oca 2011

Bir bağımlının günlüğünden...


Kendisine lanet ede ede aldı eline sigarayı ve bir an düştüğü tereddütten hemen kurtulup, yaktı. Derin derin içine çekti ilk nefesi, sonra üfledi ekrana doğru, içinden atmak ister gibi o pis dumanı.

Nasıl da güzel geldi aylar sonra, başı döndü, kokusunu sevmemesine rağmen; o bile hoşuna gitti bir süreliğine.
Hayatını sorgulamaya başladı sonra; verdiği ve yerine getiremediği sözleri, karşılayamadığı beklentileri, yapmadıklarını, yeminlerini...
Bu aslında kendini cezalandırmaktı, farkına vardı yeniden dumanı ciğerlerine çekerken. Yapamadığı her şeyin sembolü olan o sigara ile kendisini cezalandırıyordu. Zayıflığından nefret etti, kendisine saldırdı. Dengesiz hallerim diye benimsediği, o her şeyi yapabilme ihtimalini bu sefer çöpe atmak istedi. Oysa yapabileceği sayısız güzel şey yerine bu zararlı alışkanlığa sarılmasıydı kendisine kızma nedeni. Bunu seçmişti ve yapıyordu. Kendisini bu haliyle de sevmenin bir yolunu aradı, bir ışık, umut...

Sonra düşündü düşen insanları. Bir anlığına da olsa yere çarpma anını. O anki acıyı ama sonra yerden kalkıp, üzerini silkeleyip, acıyan bacağını ovup, yeniden yürümeye başlayan bir insan canlandı gözünde.

Söndürdü elindeki sigarayı hem de henüz bitmediği halde.
Tercihi bu olamazdı bir insanın, düştükten sonra yeniden kendini yere atmazdı insan. Tam tersine ayağa kalkmak ve yeniden yola devam etmekti, insanın doğasında gizli olan ve onu yaşar kılan şey.
O da öyle yaptı, önce kül tablasını temizledi sonra suyun altına girdi o pis koku, kirlenmişlik hissi üzerinden aktı, suyla beraber.
Şampuan kokan saçlarını kokladı ve yeniden temizlenmiş bir insanın ruh haliyle oturdu ve yazmaya devam etti. Her zamanki gibi; kimi zaman tekrarlar kimi zaman farklı konular, içinden ne geliyorsa...
Öyle işte...

Görsel: Ahmet Coka

9 yorum:

Kaan dedi ki...

İyisiyle, kötüsüyle, zayıflık ve güçlüsüyle kendini bilen, ama gerçek anlamda bilen, düşmeyi de kalkmayı da becerebilen, dahası, düşerken de kalkarken de bunu en ince ayrıntısına kadar betimleme "özel"liğine sahip eşi az bulunur bir insanın, eşi az bulunur yazısı bu..... Son cümlen ise mükemmel bir finaldi. "içinden ne geliyorsa..."

HayatVEtavla dedi ki...

Umarım bu sebepten tekrar banyo yapmak zorunda kalmazsın.

Sigara ile mucadele hayat boyu(en azından 10-15 yıl) devam edermiş bunu gözlemlerimden(sigaraya tekrar başlayanlar ile yapılan konuşmalardan) biliyorum.

Düşmanı tanımak gerek.

Ben sigaranın keyif vericiliğine direnmekten ziyade içmemenin konforuna da(içmemenin rahatlığına) önem veriyorum mücadelemde ve düşman giderek ufalıyor gözümde. Darısı başınıza.

Arada bir şıkıştırdığı olmuyor değil, zaten mesele de o sıkıştırmalara direnebilmek.

Unknown dedi ki...

Off o sigara off, eşim sürekli söz veriyor ama kaçamakları hep burnumun direğini kırıyor.Kim isterki kül tavlasını öpmek...
Kaliteli yaşam içi öncelikle dumansız hava sahasına geçmek lazım.Umarım bırakabilirsiniz :(

ali zafer sapci dedi ki...

25 yıl sonra bıraktım. Dr. "Üzerine sinmiş sigara kokusu oğlunun astımını azdırıyor" dediğinde bıraktım. Sakız, şeker, şu bu değil. Bütün iş beyinde.
Çok iyi bir paylaşımdı, teşekkürler.

Unknown dedi ki...

tek kelimeyle, BAYILDIM!!!!

ümit atalay dedi ki...

dur hele, bi soluklan:)

Su dedi ki...

Hala istiyorum. Tam 15 yil oldu. Bazen ust uste hergun, bazen 2 ayda bir ama hala aklimda, aslinda hic gitmiyor. Bu boyle, biz muptelayiz. Ben bunu kabul ettim, boyle yasiyorum. 10 sene yer gibi icmenin bedelini boyle oduyorum.

Sayın KARACA dedi ki...

içinden ne geliyorsa... diyorsun ya... Ben içimden içmek geliyor. Rahatsız olan bıraksın. Ama ben henüz rahatsız olumuyor, aksine zevk alıyorum. Nasıl zevk aldığımı burda anlatmayım sizi tekrar etkilemek istemem :)
Ama bende Şunu belirtmek isterim ki, Kitle iletişim araçlarında "sigarayı bırakmak yürek ister azim ister irade ister gelin doktora birlikte bırakalım size yardımcı olalım" gibi benimsetmeler yüzünden sigarayı bırakmanın bukadar mesele haline gelmesine neden oluyor. Bu kadar üstüne düşülmese sıradan birşeymiş gibi olsa bırakmak isteyen insan "of yaa bunu bırakmak çok zormuş doktor yardımı lazımmış" gibi psikolojiye bürünmez!
zaten bünyenin istediği bir nikotin açlığı oluyor birde üstüne
" bırakmak çok zormuş psikolojisi" bindirilmemeli bence!

Adsız dedi ki...

Bazen benzer şeyler yaşanır yaa... Sonuna da bir öyle işte hayat dersin öyle olduğunu bilerek bir öyle işte demek istedim.