23 Nis 2011

Bu Bayram tam olarak kimin?


23 Nisan törenlerinde, çocukları kendi belirledikleri danslar, şarkılar, şiirler ve konuşmalarla hizaya sokmaya çalışan okullara isyan ediyorum.

Onların günü değil mi bugün? O zaman bıraksanıza, diledikleri performansı sergilemek üzere çıksınlar sahneye, eğlensinler, istedikleri gibi şarkı söyleyip, dans etsinler. İsteyen grup kursun, isteyen tek çıksın. Ama sizin istediğinizi değil, içlerinden geleni yapsınlar. Asker gibi sırada beklemeler, ezberlenmiş oyunlar, şarkılar... Bayram onların bayramı yahu, sizin değil ki!

Zaten öğretmenler çocuklardan çok yoruluyor eminim, bu törenlere hazırlanacağız diye. Onlar da rahat eder, çocuklar da özgürce dans eder, konuşur, şarkı söyler. Özgürlük dedim de gülesim geldi şimdi. Kendi fikrime kıçımla güldüm. Nerede özgürlük var ki; çocuk bayramında olsun diye konuşuverdi iç sesim yine. Ama susturdum onu. Bu kadar zor mu, kendi bayramlarında hayal ettiklerini yapmaları için çocuklara iki saat vermek?

Ondan sonra Yetenek Sizsiniz,  Pop Star, ıvır zıvır programlara akın eden kocaman adamlarla dalga geçiyorsunuz. Ne yapsınlar, zamanında ifade edememişler kendilerini, ortam bulmuşken faydalanıyorlar işte. Çocukken en azından bir kaç törende tatmin etseler o duyguyu, belki güldürmeyecekler sizi böyle, koca adam halleriyle.

Hepsini bir örnek giydirip, aynı hareketleri yapmaya zorladığınız şu çocuklara bir müsaade edin be!

Görsel: Ahmet Coka

8 yorum:

aslı hayvanı dedi ki...

veliler gösteride çocuk dona kalırsa "aa ne biçim öğretmen, çalıştıramamış çocuğu" diyormuş. bizzat öğretmenden duydum bunu. veliler ve öğretmenler savaşın iki ayrı tarafı resmen :)

yine de eniğimin ilk 23 nisan'ı idi dün. öğretmeni de bayağı eğlenceli bir gösteri hazırlamıştı. en önemlisi şimdi "bugün nasıldı kızım?" diye sorduğumda aldığım "çok eğlendim anne" cevabı olsa gerek :)

Aslısın dedi ki...

enik eğlendiyse sorun yok:) Ama yine de fikrimden vazgeçmedim, ona göre adaş:)

aslı hayvanı dedi ki...

yok, çooook haklısın. gösterinin çoğu aynı senin dediğin gibi kasıntı ve sıkıcıydı zaten. sadece bizim çocuklarımız çok güzeldi :D

Aslısın dedi ki...

bombasın adaş:)

egemenaydin dedi ki...

sadece ilk ve orta ogretimde degil universitelerin mezuniyet torenlerinde de ayni sey oluyor malesef.

http://gmnydn.blogspot.com/2010/07/mezuniyet.html

boyle seyleri gordukce haykirarak "The Wall"u soylemek istiyorum.

Emine dedi ki...

bayramları bile çileye dönüştürebilen bir toplumuz işte Aslı..
çocukların gözünden bakamayınca dünyaya böyle oluyor..dert öyle çok ki, dile getirsen bile ne çare..
tamam çok umutsuz bir yorum oldu ama öyle ben ne yapayım...

güzel bir pazar diliyorum arkadaşım..bir de tebessüm yolluyorum :)

Aslısın dedi ki...

Gmydn evet sarki tam da soylediklerimizi anlatiyor

Emine sagol canim

Adsız dedi ki...

Biz bu bayram serbest bıraktık beter Böceği...

Rapor : 2 hoparlör, 26 bayrak, bir belediye çalışanı,4 çocuk, 6 kilo çukulata telef edildi. Bayram yerinde adamı kaybettik, sonra bulduk. Sonra yine kaybettik sonra yine bulduk. Sonra o bizi buldu :)