2 Haz 2011

Seçmece

Önemli bir görüşme öncesi, görüşme odasına giren insanların yüzündeki şirin olma çabalı gülümseme çok fena ya. Üzülüyorum, bir insanın o saçma ifadeyi yüzüne oturtup en önemli görüşmeye o halde girecek kadar stresli olmasına.

Az önce bekleme odasındayken gördüm, suratsız suratsız oturuyordu, şimdi nooldu yavrruum, demedim tabii ama saçma işte. Gerginlikten, "yüzün gülsün mutlaka, pozitif ol, olumlu bir görüntü sergile" saçmalıklarının etkisinde, gülümsemesi yüzünde donmuş gibi duran insancağızların hali içler acısı.

Bu yüzden nefret ederim görüşmelerden. Çok sahtedir, mizansendir. Kendini birine bu şekilde beğendirmek zorunda kalmak üzücüdür, bir bakıma. İş hayatımda başkasının yaptığı işleri kendisi yapmış gibi, yapandan daha iyi anlatan nice sahtekar görmemden belki de. Ha o da bir başarı mıdır? Evet ama sahtekarlıktır, hırsızlıktır kanımca.

Bu durumda, çok istediği o terfi veya işi almak için kendini beğendirme amaçlı yapılan bu görüşmeler, balondur. İşi nasıl yapacağı konusunda adam gibi sorular da sorulmazsa külliyen yalandır, o mülakata harcanan vakit. 

Çoğu kez de sorulmaz o sorular. Ne kadar istekli görünüyor, akıllı gibi davranıyor ona bakılır. Mübalağa değil, inanın bana bu işleri yapan bir sürü insan, soru sormayı bile bilmez adam gibi. Sorular zaten herkesin cevabını hazırladığı klişelerden öteye gitmezken, üzerine giydiği kıyafet, gülümsemesindeki cazibe, konuşurken nasıl davrandığı gibi yüzeysel işaretlere bakıp, karar verilir.

İşte bu yüzden sevmem, bu tarz görüşmeleri. Çok az görüşme kaliteli ve işe yöneliktir.

20 yorum:

ry dedi ki...

ik müdürü müsün? ik müdürlerinden hoşlanmam.

Aslısın dedi ki...

:)) değilim, ik'cıları yazık kimse sevmez zaten:)

Aydedeye havlayan dedi ki...

ben hiç görüşmeye katılmadım, bu konuda şanslıyım :) bu saatten sonra da katılmama umarım ama görüşürsem şayet sen gel ya karşıma, sohbet falan ederiz :))

Kaka Kuka dedi ki...

Ye kürküm ye gibi bi durum işte.

Aslısın dedi ki...

aydedeye havlayan, şanslısın, çok pis görüşürüm ben:))

kaka kuka, hah ondan işte.

mehbup dedi ki...

Torpil?
Görüşmelere gitmedim, gitseydim inan o stres bende de olurdu:)

Aslısın dedi ki...

torpile girmiyorum bile, onun mülakatı olmaz:) o stres herkeste olur, insan olanda olur:))

Emine dedi ki...

sahteci davranış her alanda mevcut Aslı..prosedür, protokol, portakal(dersem daha güçlü olur cümlem )gibi..
3. p'yi sen bul istersen :D

Aslısın dedi ki...

ben bulurum sen yorulma:) kibar arkadaşım benimmm:) portakal demiş yaa:)

Sade dedi ki...

sırf böyle görüşmeler için falan alınmış hiç giyilmemiş kıyafetler, bekleye bekleye bozulmuş makyaj malzemeleri, evin dört bir yanına dağılmış takılar.. bir kere falan giyilip eve gelir gelmez nalet okunaraktan bir yerlere fırlatılmış topuklu ayakkabılara değinmiyorum bile..

Aslısın dedi ki...

sade, sahne kostümleri, bir oyunluk

hemera-nyks dedi ki...

yapmacıklık :D
-
hemera

Aslısın dedi ki...

en havalısından:)

büyük iskender dedi ki...

Valla ya okadar cv, mivi boşuna dolduruyoz. Üst düzey bi iş değilse cv mivi okumuyo millet direk nası göründüne falan bakıp alıyo... Bide en beteri cv aldıktan sora cv'deki her şeyi tekrardan sormaları. Madem soracan cv niye istiyon...

B. dedi ki...

Her şekilde insansın, insancılsın işte.

Senin gördüğünü görebilmekten garip bir zevk alıyorum hep. Temelde görmekten çok zevk alıyorum da, sevdiklerimin gördüklerini görebilmenin de ayrı bir tadı var.

Adsız dedi ki...

Şirketimizden neden iş istiyorsunuz? Beklentiniz nedir ?
5000 dolar maaş, kardan hisse ve yılda bir ay tatil.
Bütün bunlar zaten var ama biz bir de size ünvan teklif ediyoruz.
Şaka yapıyorsunuz?
Evet.. Ama siz başlattınız!

Eliza Doolittle dedi ki...

Pek sevgili yazar kişisi, görüşmeci dost, izninizle konuya dair komik bir anımı anlatmak isterim. Girmeyi çok istediğim, pek afili bir uluslararası banka için görüşme yapacağım. Ondan önceki iki görüşme başarıyla atlatılmış, bu seferkine ta Zürih merkezden, kelli felli bir amca girecek. Seyahat için İstanbul'a gelmişken, beni de görecek. Tezgahtaki kütür karpuzlar gibi kaderimi bekliyorum:) O sırada amca içeri girdi, ve ben fermuarının açık olduğunu gördüm! Tabii ki çaktırmadım, ama içimden amaaan kasma, kendin ol, o da fermuarı açık bi insan sonuçta, sen de en çok bir ingilizce cümleyi yanlış kurar, bi soruya yanlış cevap verirsin dedim ve rahatladım:) (Sonra da birkaç yıl o bankada mutlu mesut çalıştım)
Öperim

Aslısın dedi ki...

büyük iskender, bir de senden dinlemek için ahaha:))

B. senin tadın kadar tatlı değil ama, bunu da bil böyle.

Syrakusa, koçumsun:))

Eliza, bundan sonra fermuarlar fora girsin patronlar ki karşılarındakinin de normal hallerini görebilsinler. Bu hikayeden çıkardığım sonuç budur benim:)

didem dedi ki...

Daha ilk paragrafi okurken koptum. Alemsin hakikaten guzel gozlem. Oyle garip bir surat ifadesi olur gercekten , sirinlikle ciddilik arasi buyuk kismi da yaranmak icin.Cok komik:))

Aslısın dedi ki...

didem, insan daha çok maynun oluyor o anda işte:)