28 Ağu 2012

Yaşlanmak ve özgürleşmek

Restore Teyze'deki özgüvene hayran oldum. Desem de inanmayın zira cahil cesareti denilen şeye pek de sıcak bakmam. Bir resim görüp "ya ben de bunu yaparım" ya da bir kitap okuyup, "e bunu ben de yazarım kafasıdır" bu. Soldan üçüncü resim, kendisinin restorasyon çalışmasının sonucu.

Teyzenin niyeti iyiymiş aslında. Kıyamamış, çok sevdiği ve yaşadığı yerde herkesin önemsediği bir resmin yıpranmasına, bakımsız kalmasına. Almış eline fırçayı, şu beyaz yıpranmış yerlere bir rötuş atayım diye girişmiş işe. Sonuçta da kendi özgün eserini yaratmış diyebiliriz, aslında.

Bir ressamın yaptığı resmi düzeltebileceğine olan inanç ve kendine güven, bir yandan "yuh" dedirtirken; diğer yandan büyüledi beni. Bu Gogol'un yarım kalmış bir romanını tamamlamak istemekten farksız. Kıyamadım öyle öksüz ve eksik kalmasına, yazıverdim bir son, demek gibi.

Acaba hanım teyzem hep böyle miydi yoksa yaşlandıkça "kaybedecek pek de bir şey kalmadı, etrafı da, sınırları da takmanın manası yok, hem ne var şuncacık şeyi düzeltmekte?" psikolojisine girmiş hali midir bu? Daha iki gün önce sokakta gaz çıkara çıkara yürüyen ve bunun için utanıp sıkılmayan amcaya gıpta ile bakmıştım. Motor gibi ilerliyordu, sessiz sokakta. İkisinin ortak noktası yaşlılık kanımca.

Peki benim, insanların tu kaka demesini takmadan, içimden geldiği gibi devam etmek için hayatın sonuna mı gelmem gerekiyor? Bazılarınız belki hayatının ortasında da bunu yapabiliyordur ama ben sizden değilim. Yani bazen ben de böyle oluyorum ama her konuda değil, işte. Konuyu yine kendime getirdim ama insan ister istemez, kürkçü dükkanına dönüyor.

Yazının başında teyzeyi kınar gibi başladım ama şu an hayranlığa çok yakınım. Sanırım yaşından dolayı. Yaşlıların gittikçe çocuklaşması ve eski güçlerini günden güne kaybediyor olmaları içimi acıtıyor, kızamıyorum yaptıklarına. Yüzü kırışıklarla dolmuş, kemikleri yıpranmış, çocuksu insanlar olacağız, biz de.

Kaçış yok, hepimiz önünde sonunda; az kalan vaktimizi ve kendimizi düşünen,  o güne kadar kendimizi hapsettiğimiz kuralları elinin tersiyle iten, kocamış çocuklar olacağız. Bu nedenle, yaşlılık bence, ölmeden önce kısa bir özgürlük molası.

İster restorasyon yaparım o molada, ister kıçıma susturucu takmadan yürürüm, istersem de torunumun çikolatasını aşırıveririm. Kime ne?



21 yorum:

malumafatrus dedi ki...

cahil cesareti konusunda çok derin asabiyetlerim var. Yazıdan iyice kopmamak için hissiyatlarımı şimdilik kaleme dökemiyor, senden bu konuyu ayrıca irdelemeni rica ediyorum Aslı:)

Adsız dedi ki...

son paragraf harika.

Aslısın dedi ki...

malumatfarus, inan benim de var. bir o kadar da yaşlılara zaafım var işte:))

malumafatrus dedi ki...

ben zaten genç ve şaşkınların, cahil cesaretine tahammül edemiyorum ve artık anlamayacaklarını bilsem de ağız payı verme konusunda kendimi pek frenleyemiyorum.

Aslısın dedi ki...

frenlememek de onlara iyilik bence, uyanmaları için

Sokak Kedisi dedi ki...

Aslım, son iki ayımı en genci 60 yaşında olan bir sürü yaşlı komşu teyzeyle dolu yazlık evimizde geçirdim. Eşlerin hepsi rahmetli olmuş, teyzelerim taş gibi hala :))

Yaşlılara da cahil cesaretine de doluyum, susayım ben de.

Yakalamışken bir öpeyim diye daldım, öptüm, kaçtım ;)

Aslısın dedi ki...

Oyyy sokaamin kedisi, tahmin ettim durumu ve sustum valla sustumm:)

Emine dedi ki...

üzgünüm ama yaşlıları ne kadar iyi anlıyorsak o kadar yaşlanıyoruz demektir Aslım :)

pek belli olmadı üzgün olduğum biliyorum :)

Aslısın dedi ki...

Emineciim cok haklisin, amaan ne yapalim, kacis yokk

vişnap dedi ki...

Yaşlılık özgürlük yeter ki çevremizde yaşlıları seven onları olduğu gibi kabul eden birileri olsa iteleyip kakalamasalar onları o bile yeter onlara.Onlar kanaatkar olurlar zaten.

Aslısın dedi ki...

Visne recelim, kolu kopsun onlari iteleyenlerin.

yasemin dedi ki...

ya ben de yaşlanınca kendimden çok şeyler beklemeyi düşünüyordum. şimdiki hamlıklarımı geride falan bırakırım o zamana kadar gibi... böyle son paragraftaki gibi olacaksam yaşlanmayım ben en iyisi, o ne öyle kabus gibi :p

Aslısın dedi ki...

Yasemin:))) belki o zaman zevkli gelir bunlar:)

Cemre dedi ki...

"kesinlikle ben bunu yapmam" dediğim şeyleri yapmaya başladıysam ben yaşlandım demektir :) anlayış göstermek gerek tamam ama bazende "nasılsa yaşlıyım beni hoşgörürler" yaftasının arkasına saklanıp olmayacak şeyleri yapanlar var işte ben onlara takığım. heyyy kendinize gelin o kadar da yaşlı sayılmazsınız!!

Aslısın dedi ki...

Cemre, onlar niyeti bozuk yaslilarr:))

Cute Curute Kosovali dedi ki...

Çok uzun yahu bi özet geçeydin ya :P

Aslısın dedi ki...

Cute, ohooo ozeti sen gec:))

Asortik Krep dedi ki...

Turizm adın yapılmış bir show gibi yorumladım ben olayı,gerçek resme yaklaşabileceğini bile düşünmüyorum :) ki ziyaret edip görmek isteyenler varmış, kreplerde son şekli gibi haberler sayesinde de fikrim doğruymuş gibi geldi.Kimbilir...

Aslısın dedi ki...

Asprtik krep, ahahaa o zaman kampanya tutmus diyebiliriz gonul rahatligiyla. Gercek buysa.

didem dedi ki...

Restore edilmis hali evet dedigin gibi...Biraz saka gibi biraz trajikomik biraz cesurca biraz cilginca biraz ilginc:))

Aslısın dedi ki...

Didem, ben baktikca guluyorum bir yandan:)