6 Eyl 2012

Neyin yazısı bu?

Yaz sonunda, sabahların başka türlü bir kokusu, nemi olur. Az önce derin bir nefes aldım ve içim tazelendi sanki. Çocukken, ben sokakta oynarken; sabah ve akşam saatlerinde, işe giden, işten çıkan sokak sakinlerini izlerdim. Hep de kadınlara bakardım çünkü onların kılıkları, mevsimsel değişiklikleri yansıtırdı.

Yazın, yavaş yavaş tenlerin rengi değişir, çoraplar çıkar, genelde tek parça tiril tiril elbiseler ya da etek-bluz kombinasyonları devreye girerdi. Renkler neşelenirdi ve ben duvarın üzerinde oturup, izlerdim, geçiş törenini. O zaman yazık işe gidiyorlar bu saatte ya da akşama kadar çalışıyor garibanlar, diye düşünmezdim. Sanki işe gitme amaçları sadece giyinip, evden çıkmakmış gibi gelirdi.

O kadınlardan biri olmayı hayal edip etmediğimi hatırlamıyorum. Aslında olması gereken bu zaten diye, hayal etmeksizin, ben de öyle olacağım diye düşünmüş olma ihtimalim yüksek.

Sonradan, işe gidip gelirken; kışın değil ama yazın, ben de bir çocuğun hatıraları içine girecek miyim, diye düşünürdüm. Çok düşük bir ihtimal çünkü artık çocuklar sokakta oynamıyor.

Bu sene, okul öncesi tüm hazırlıkları dün itibariyle tamamladım. Benim gibi, elimde iş varsa bitmeli rahatsızlığından muzdarip bir insan için rahatlatıcı oldu bu.  Sorumlulukları, yerine getirmek zorunda hissettiğim, üzerimde baskı gibi algıladığım için sevmiyorum sanırım. Geçmiş senelerde, okul açılmadan bir gün önce biterdi bu işler. Bir farkı da olmazdı. Ama şimdi bitti ve daha huzurluyum.

Ev kadını olmak, evde kahve içip, kitap okuyup, bol zamanda yemek yapmak değilmiş. Üç haftadır, bitmeyen ve çözülemeyen beyaz eşya arızalarıyla cebelleşiyorum. Eve usta gelmesinden, onlarla uğraşmaktan epey nefret eden bir insan için Çin işkencesinden farksız, yaşadıklarım. Şikayetçi miyim? Hayır elbette ama her durumun kendine göre artıları, eksileri var demek istiyorum. Mevcut durumumda, artıların sayısı her türlü fazla fazla, endişeye mahal yok. Ama bugün artık çamaşır makinasının dize gelmesini ve beni daha fazla bunaltmamasını rica ediyorum.

Çok güzel, özel ve hayatımda ilk niteliği taşıyan bir yaz geçirdim. Yaz bitince, okul başlıyor ya da iş var hissi olmadan sonbaharı karşılamak çok güzelmiş. Düşünüyorum da senelerce acı çekmeden, bunun tadını çıkarmam pek mümkün olmazdı. Ya da kendimi kandırıyorum, bilmiyorum.

Ben bu konuda yazmayı ne zaman bırakacağım? Görmemişin oğlu olmuş misali, oğlum göster pipini amcalara, demekten alamıyorum kendimi.




20 yorum:

Pilli Petro dedi ki...

calisanlari izni olmayanlari dusunen yok:-P saka bi yana insanin resetlenme firsati bulmasi muthis bisi iyi ki yapmissin. bolca dinlen gez toz bi fincan kahveyi de benim yerime ic ;-) opuyorum

Avram dedi ki...

Aslı Nüdistlere karıştı.:P

Onlyvili dedi ki...

çalışanında çalışmayaninda o tamirciler baş belasi canim :) ama senin bu "gök görmedikligini" cok seviyoruz :)) ve destekliyoruz

pia_set dedi ki...

Okurken ah be ben de evde olsaydım diyorum, ama sonra hooop yok yok ben dayanamam diye başlıyorum. Ama bir süreliğine kesinlikle benim de yapmam gerek.

Aslısın dedi ki...

pilli istediğin kahve olsun çay kahve ne bulsam içerim:)

avram nüdist de olurum feromen de:)

vili görmemiş sevenleri seviyorum:)

pia, o zaman bir ara kısa bir mola veriverirsin umarım:)

Bero dedi ki...

Aman aslım, tabi ki buldumcuk olacaksın, kırk yılda bir çalışmıyosun, nedir yani :)
Bero

Aslısın dedi ki...

bero ya aslında çok haklısın evet yaa

Aslısın dedi ki...

Biko, ceken bilir. Evhanimligini yerim senin:)

vişnap dedi ki...

Olsun canım bizler ev kadınları olaraktan zaten alışkınız göstermelere övünmelere.Seninkini de büyük keyifle bakar görürüz.Canım ya aslında ev kadınlığından geçtim ben kadın olmayı da sevmiyorum artık.Keşke erkek olaydım diyorum bazen ama inan o da hiç cazip değil. Sıra da çocuk kaldı onu da bir başka zaman söylerim.Gidim şimdi ocakta yemeğim var:)

Aslısın dedi ki...

Visne receli, dur sakin, her sey kontrol altinda:))

Adsız dedi ki...

bir aydır ''ha o okul, ha bu okul'' diyerek sancılı geçen süreci tamamlamış, hala neler olduğunun farkına varamamışken iyi geldi, bi sakinleştim Aslı.yani, buldumcuk misali göstermeye devam et sen anacığım. sevgiyle...

Aslısın dedi ki...

Ozgur canim, ederim hiic merak etme:) sana da gecmis olsun ve guzel bir okul hayati olsun

Sokak Kedisi dedi ki...

Tam da geçen akşam " okullar açılsın, herşey yoluna girsin sonrasında artık çalışmak istiyorum!" diye bir cümle kurmuşken :))

Çalışasım var benim Aslıcan. Fena sıkıldım ve az daha devam ederse bu boşluk hali kendime şeftali rengi bir Vespa Scooter alıp kafama da uçuk yeşil yarım bir kask kondurup yollara vurucam. Ev bastı beni :)))

Aslısın dedi ki...

Sokaamin kedisii ben seni anlamiyorr:) yesil mesil, kask ve vespa kazansin:)

Sokak Kedisi dedi ki...

Dur daha, sen yeni evcisin :)))

Bir süre sonra vallaha da basıyor billaha da :)

İllaki alıcam scooterımı, ehliyetimi bi halledeyim de, sonra seni de gezdiririm ;)

mehbup dedi ki...

Ev kadınım benim, inan bak bir süre sonra sıkılacaksın. Bir kış geçsin bak görürsün. İyi niyetli olayım, emekliliğin keyfini çıkarrrr

yasemin dedi ki...

ev çok güzel aslı. ben ev dışında yaşayabilenlere şaşırıyorum :p ev basmaz. ve lütfen yazmaya devam et. bu konu üzerine yazılmış her yazın beni çok mutlu ediyor. ayrıca sen daha çok yenisin, tabii ki göstermelere doyamayacaksın. ben pek övünemedim ev kadınlığımla, genellikle geleceğini sandığım tepkilerden çekindim, sessiz kaldım bu yüzden seni kendi sesim gibi de görüyorum :)

Aslısın dedi ki...

Mehbup canim, bekliyorum dedim ya, bilmedigim yerden geliyorsun:))

Yasemin, yazdigin yorumu okudugumda tuhaf bir duygu yogunlugu yasadim. Mutlu oldum, cok hem de. Tesekkur ederim, cok anlamliydi.

mRNA dedi ki...

"Çocukken, ben sokakta oynarken " ifadesi biraz kulak tırmalıyor gibi geldi bana Aslı yaa. Alternatif cümleler sunmak istedim.

1."Çocukken, sokakta oynarken " ( "Ben" yük getiriyor cümleye). "Ben"kelimesini atınca da olmuyor aslında. Çünkü, bu seferde "-ken"ler kulakta tekerleme hissi uyandırıyor.

2. Çocukluk yıllarımda, sokakta oynarken...cümlesi daha iyi gibi olur sanki. Bilmiyorum . Off ya ASLI yorma beni. Yaz işte bir şeyler :))))) Ha bu arada, konu seçimlerin ve işleyiş biçimlerin yemeği ve tatlısı çok güzel olan bir sebzeyi hatırlatmaya başladı. Benden söylemesi... Bir dost :)))

Aslısın dedi ki...

Mrna, kabak tadi dedin ama valla su mevsim bir bu yetisiyor bende yaaa:) cocukluk yillarimda da pek ciddi geldi dur bakayim, cocuklugumda, sokakta oynarken desem? Bu da tam olmadi, digerinden daha iyi gibi ama?
bulamadim simdi:( aksama yemek yapmam lazim, bil bakalim ne yapiciimm? Hohio:)