3 Oca 2010

1984



2009 yılını, George Orwell'in şahane kitabını bitirerek, sonlandırdım. Kitapta, iktidar, güçler savaşı, politikalar gibi aslında günümüzde de yaşamakta olduğumuz, genel hali yazmış George Orwell.

Kitabı okurken, insanın en temel özgürlüğünü yani düşünmesini engellemek için iktidarın uyguladığı politikaları düşünmek bile cendereye girmişim hissi yarattı.
Çoğunluk üzerinde bütün bu uygulamalar başarılı oluyor gibi görünse de aslında herkes içinde atamadığı bir özgürlük alanı barındırıyor. Bilinçliyken istendiği gibi davransa, rüyasında bir şeyler kaçıveriyor ağzından. Tabii cezası feci.

İktidarın, dil ve kelimelere müdahalesi beni çok etkiledi. Dil ve sözcükler olmazsa düşünceler ifade edilemez o zaman da insanlar, bizim dayattığımız kelimeler sınırında düşünürler, düşünce suçu dedikleri en berbat suçu da işleyemez, diyorlar. Bu nedenle kendi dillerini ve sözlüklerini hazırlıyorlar harıl harıl.

Yeni yetişen kuşak, anne ve babalarını ihbar edecek kadar iktidara göre "temiz ve doğru" yetişiyor. Ama eskiyi hatırlayanları bu yeni forma sokmak, hep biraz daha riskli oluyor.

Yalandan savaşlar, tüm kayıtların sürekli Partinin istediği yönde değiştirilmesi ve bunu yapan insanların bile kendi düzelttikleri habere inanacak kadar bitkileşmesi.

Harika bir kitaptı, bu kadar geç okuduğum için üzüldüm. Eğer okumadıysanız, mutlaka okuyun, derim.

Bu arada kendi 1984'üm nasıldı diye aklıma geldi. İlkokul bitmiş, İngilizce hazırlık sınıfındayım. Serviste deli gibi aşık olduğum bir çocuk var. Kışın çok kar yağdığı için okullar uzun süre tatil oldu ve aşk acısıyla kıvranırken birden kendimi sokakta kızak üzerinde, kartopu haline gelmiş halde buldum.

Çok güzel, neşeli bir seneydi benim 1984'üm :)


Foto: theformofmoney.blogharbor.com

17 yorum:

Eliza Doolittle dedi ki...

Muhteşem bir kitaptır ben de çok çok etkilenerek okumuştum Aslıcım...Hele ki günümüz iletişim çağının kaçınılmaz kontrolleri de beraberinde getirdiği, "big bro is watching us" zamanlarında daha da anlamlı, daha da derin, tabii biraz da ürkütücü bir kurgu..

Sycorox dedi ki...

bende okumaya başlıycam yakında başucumda ikamet etmekte kendileri:)

Aslısın dedi ki...

eliza: kesinlikle öyle ve adamcağız ben doğduğum yıl yazmış bu kitabı ama hiç bir şey değişmemiş :)

sycorox: kesinlikle al baş ucundan oku :)

Unknown dedi ki...

Dah geçen gün arkadaşımla telefonda konuşurken söyledi bu kitabı okumak istediğini,çok güzel bir kitap olduğunu.Şimdi senden de duyunca kitabı almak farz oldu:)

Aslısın dedi ki...

valla tavsiye ederim :)

Bestami Bey dedi ki...

Yevgeni ZAMYATİN'in "BİZ" adlı kitabını da okumanızı tavsiye ederim.Orwel bu kitaptan esinlendi denir edebiyat çevrelerinde.

Aslısın dedi ki...

Teşekkürler Bestami Bey, okuyacağım.

kapalııı dedi ki...

ben o zamanlar cennetin bahçelerinde cirit atıyordum heralde galiba sanırsam :D

NeS dedi ki...

Hayır daha okumadım. :)) Bu aralar yeni yerimden dolayı kitap okumalarım sadece yolda olabiliyor maalesef ki. :( O yüzden yeni yerimi hiç ama hiç sevmedim Aslıııı... :)

Aslısın dedi ki...

NesTaL: Alışırsınnnn, hem ev de var okumalık :))

Sanat Notları dedi ki...

Ben epey zaman önce okumuştum ve benide çok etkilemişti. Dediğin gibi dil insanın gelişiminde çok önemli yoksa düşünemiyorsun, insanları robot haline getirip sorgulamayı durdurmuş bir devlet, yalan haberlerle gündemi oyalayıp savaş söylencesiyle milleti sefilliğe boğan bir devlet. Ama beni ençok etkileyen insanın yine ve yine bencil olduğunu göstermesi, kitabı okumayanlar için fazla birşey söylemiycem, okuyanlar nasılsa anlar sadece farelerle ilgili kısım diyim.

Aslısın dedi ki...

Sanat Notları: Evet, işte orada büyük sınavı, bencillik kazandı. En büyük korkunla yüzleştiğinde nereye kadar kendini düşünmeden edebileceksin?

Adsız dedi ki...

itiraf ediyorum okumadım ama okuyacağım listeme yazdım:) MUCX

Stil Direktoru dedi ki...

Öyle bir anlatmışsın ki kesin okumalıyım Aslı'cım nice senelere

Aslısın dedi ki...

Eva ve Stil Direktörü: Kesin okuyun. Nice seneler :)

Adsız dedi ki...

şahane kitaptır gerçekten (zamanında bu kitabı aslında orwell'in yazmadığına dair bir rivayet dolanıyordu ortalıkta, ispatlanamadı ama aklımda hep soru işareti olarak kaldı).

1985'i mutlaka öneririm, devamını da okumak enteresan gelebilir. ve yukarıda "biz" önerilmiş gördüm, türünün çok erken örneklerinin önde gideni olarak gerçekten okunmalı.

iyi okumalar :)

Aslısın dedi ki...

WindRider, çok teşekkürler öneriler için. Paul Auster'ın yeni kitabını bir bititeyim, sıraya aldım.