23 Mar 2011

Diyarlardan Diyar Beğen!

Aklımda bir yazı var ama ben bunu yazdım mı daha önce diye düşünüyorum. Acaba rüyamda mı düştü aklıma? Yoksa benden bağımsız bir hayatım var da; haberim mi yok?

Şu birbirinden bağımsız hayatlar fantezisi şahane olmaz m?
İkili hayat gibi. Bir tarafta yaşananlar ve yapılanlar, öbür hayatta dert edilmiyor, sayılmıyor. Tabii güzel şeyler için de geçerli ama yaşandığı an için güzelse yaşamış oluyorsun ve sadece o tarafa geçtiğinde onun anılarını raflardan çıkarıp, kokluyor, seviyor, mutlu oluyorsun. Sonra yeniden diğer tarafa ve oradaki mutluluklara, üzüntülere, heyecanlara...

Böylece ruhun kendini tamamlıyor. Bir tarafta çok sessiz bir insansan, ruhun söyleyemediği sözler, diğer tarafta konuşkan olmandan ötürü özgürce ağzından çıkıyor, gitmeleri gereken yerde gereken tepkiyi doğuruyorlar.

Bir yerde sakinsen diğerinde, hareketli oluyorsun. İçindeki bütün senleri çıkarmak için fırsat doğuyor. Normalde, etrafındaki insanlar senden tahmin edilebilir olmanı bekledikleri için içinden geldiği gibi davranmak yerine bazen kendini kısıtlarsın. Genelde evet deme eğilimin varsa; hayır demenin bedeli, alışık olmadığı cevabı alanın tepkisi olacağından tutarsın kendini, aynen devam edersin. İşte orada, hayır demek isteyen "sen"; eksik kalmış, kendini gerçekleştirememiş olur.

Bir gün insan daldan dala konmak, çok konuşmak, çok hareket etmek ister. Bazı hareketlerinin yadırganacağını bilir ve tutar kendini. İçinde patlar enerjisi, isteği. İşte o zaman, diğer yakada coşup, heyecanlanabileceği, deli gibi davranabileceği bir dünyası olsa, fena mı olur?

Hatta, bununla kalmam, uzun uzun okuyacağı, yalnız kalacağı, sessizlikten zevk alacağı bir dünya da verebilirim ona. İki tarafla sınırlamayalım, istediği gibi olacağı, istediği sayıda hayatı olsun.

"İçinizden Sesler Korosu" bir sürü karşı çıkışla gelmek üzere şu anda üzerime belki de. Gelmeyin yahu, anlamaya çalışın. Mesela İskender yemek için Bursa'ya, mantı ve pastırma için Kayseri'ye gideriz de; delirmeye Deliler Ülkesine, susmaya Suskunlar Diyarına, heyecanlanmaya Sürprizler Köyü'ne gidelim, dediğimde mi sorun oluyor?

Tamam kaçak oynuyorum. Duruma göre davranmak yerine ruhumu tamamlayacağım perdesi arkasından Karagöz ile Hacivat oynatıyorum. Sırf yüzleşmekten kurtulayım, diye.

Aman ne var? Bu da benim kusurum olsun. O kadarı kadı kızında bile yok mudur?

Görsel: Ahmet Coka

9 yorum:

İkiz Annesi dedi ki...

Değişik bir fikir ama adıma konuşayım o kadar çok hayat yorardı sanırım beni:)

Emine dedi ki...

kulağa hoş geliyor Aslı..
ben hazırım diyar diyar gezmeye :)

HayatVEtavla dedi ki...

He heyyyt işte benim konum :)

Rüyalar tam da bu bahsettiğiniz, ya da etmeye çalıştığınız ikinci yaşam bence. Başka bir kişilik olarak ya da aynı kişilik olarak. Bendeki durum; düşünme şekli büyük oranda aynı, uygulama değişebiliyor zaman zaman(rüyalarımda). Lakin birçok kişi rüya gmrmediğini zanneder oysa biliyoruz ki görüyorlar, sadece hatırlamıyorlar. Hatırlayabilen benim gibi şanslı insanlar:) görsel düşünen yani beynin sağ tarafını aktif olarak kullanan insanlar. Bazen rüya görmeyenlere üzülüyorum neler kaçırdıklarını bilmiyorlar :).
Avatar filmi de bana ikinci yaşamı yani rüyaları çağrıştırmıştı. Bir de, uyurken gördüğümüz rüyaya ben, başka bir gerçeklik diyorum. Kanlı canlı yaşadıklarımız ve yatarken yaşadıklarımız bana birbirinden bağımsız ama alakalı gerçekliklerimiş gibi geliyor. Uyurken farklı bir gerçeklik yaşıyorsak öldükten sonra da bir gerçeklik niye olmasınki diye de düşünüyorum. Tıpkı ana karnında ki gerçeklikle, normal hayattaki gerçekliğin farklı olmasına rağmen ikisinin de gerçek olması gibi.

Yaaa işte böyle. :)

API dedi ki...

Ayni seyi hissederek blogumun adini bende benden ote koyduydum. Ben o benim icindeki diger kisiyi one cikarmaktan keyif aliyorum. Her zaman yapamasam bile gercek hayatta bunu yaptigim zamanlar var. Iste o zaman tek kisi oluyorum.
Acaip keyif aldigimi soylemeliyim. O zamanlar bir ben oluyorum cunku.
Kacak olmadan egrisi dogrusu neyse o ben. Kolay degil, her zaman keyif vermiyor bu durum. Ama keyif vermedigi o zamanlari azaltmaya calisiyorum.
O ruyandaki sen i uyandir bence ve yanimiza al. Ben o kisi cok merak ediyorum. Gizliyorsun cunku cok fazla bence.
Korkular var biliyorum. Cok sey istedigimin farkindayim.

Aslısın dedi ki...

İkiz annesi, sen istediğin yerlere gideceksin, istersen hep aynı yerde kal, gözünü korkutma, özgürsün:)

Emine'm, ben en çok deliler diyarına gideceğim, gel benimle:)

hayatvetavla, rüyalar ve fikirler bende de öyle işte. rüya görmekten yorulurum bazen, bazen de rüyanın etkisi üç gün sürer:)
işte böye:))

API, aslında bazen gizliyorum bazen açık yaşıyorum ama daha çok çıkabilir evet:)

A-H dedi ki...

Super fikirler :)
Asli hatun bunun icin cok seviyorum sanirim senin yazdiklarini okumayi, delilik seviyemiz ayni ;)

Aslısın dedi ki...

A-H, eh o zaman yapalım hadi aklımızdakileri, en delisinden:)

kremkaramel dedi ki...

derinlere inceksın diyosun yaani injection(inceksın) gibi:)
o hayatlara gitme işini bilimkurgu gibi anlatmana gerek yok ki, roman ve filmler zaten bunun için varlar. bize kalan sadece empati yapmak.
ben korku roman/filminde gerilir, dramda ağlarım sonuna kadar. duygularımı sağar, hayattaki "kabuk içindeki" sağlam görüntüme geri dönerim.
ama bilirim ki o yalnızca "görüntüdür". çünkü okuduklarım ve izlediklerimle beraber değişmişimdir. zenginleşmişimdir.
a-aaa! bak nerelere vardık yazdıklarından. benimki de değişik bir pencere oldu ama di mi?

Aslısın dedi ki...

evet oldu krem karamel, aklına sağlık:)