25 Şub 2009

Eğitim 1. Gün

Beklenen gün geldi ve bugün Adler Koçluk Eğitimi'nin son modülünün ilk gününe katıldım.

Bu kadar çok istediğim bir şey için sabah kalktım ve içimden "off aslında bugün hiç insanlarla sosyalleşecek, uygulamalara katılacak havada değilim" dedim. Neyse ki eğitime gider gitmez bu havadan çıktım ve uzun süredir görmediğim arkadaşlarımı görmenin sevinci enerji toplamamı sağladı.

En güzel şeylerden biri de daha sigarayı bıraktığımı ben söylemeden "senin yüzün, saçların parlıyor. Çok iyi görünüyorsun" demeleriydi. Bu da beni bir hayli motive etti.

Bugünkü eğitimin konusu Liderlikti. Lider kimdir?, liderlik özellikleri nelerdir?, bizde bunların hangileri var?, sahip olduğumuz özelliklerden hangisini güçlü şekilde devam ettirip, olmadığımız hangi yönü geliştirmek istiyoruz? gibi konularda grup tartışmaları ve koçluk seansları yaptık.

Şunu söyleyebilirim ki; Eylül ayında başladığımız bu eğitimin ilk modülünde gördüğüm insanlardaki değişim inanılmaz. Herkes bu süreçte kendine birşeyler eklemiş, bazı şeyleri çıkarmış.

Örneğin; ilk modülde koçluk yaparken yönlendiren ve koçluk yapmaktan çok konuşan kişiler dinlemeyi öğrenmişler. Bu beni çok etkiledi. Sadece ben değil bir grup insan daha önce hiç tarzı olmayan bazı şeyleri bu sayede benimseyebiliyor. Bu bahsettiğim insanlar en az 40 yaşında ve "bu yaştan sonra ben nasıl değişeceğim?"diyenlere en iyi cevap bu işte!

Sen yeter ki iste, değişmek işten değil!

Kendimle ilgili bugünden bende kalan şeyleri de yazmak istiyorum. Ben yapılan envantere göre Clinton Sidle's Leadership Wheel (Liderlik Çemberi) içindeki stillerinin hepsini kullanıyormuşum.

En sık kullandıklarım: Besleyen ve Vizyonermiş.

Kendimde geliştirmek istediğim stil Savaşçı ama burada benim için önemli olan cesur olmak! Risk alma konusunda daha cesur olmak istiyorum. Bunu koçluk yaparken de uygularsam daha çok işe yarayacağım.

Stillerin kısa tanımlarını da yazıyorum ki neden bahsettiğimden emin olalım.

Besleyen:Kalbi uyandıran

Vizyoner:Yolu gören

Öğreten:Dünyayı bilen

Savaşçı:Yolu çizen

Bilge:Öğrenmeyi öğrenen (bu çekirdek-temelde hep bu olmalı)

Herkes ağırlıklı kullandığı stile göre gruplara ayrılıp, resimler ve ifadelerle bu stilin özelliklerini anlattı.

Ben Besleyen stil için bir slogan buldum ve çok hoşuma gitti. Bu aslında benim genel olarak Koçluk konusuna bakış açımı da özetliyor.

"İnsanları besleyerek hem onları hem de kendini özgürleştirirsin!"

2 yorum:

Adsız dedi ki...

Bugün heyecanla eğitim ile ilgili yazını bekledim.Beslenmek ve özgürleşmek,basit iki kelime gibi gözükürken,aslında sendeki tanımın bendekine çok yakın olduğunu bilmek güzel duygu.Bazen düşünceler çok hızlı geçip giderken,aynı hızla yazıya dökemiyorum,kalan sadece bıraktığı güzel duygu oluyor. Neyse eğitimin ardından beslenmeyi bekliyorum:))

Aslısın dedi ki...

Eğitimin devamının çok daha harika olduğunu söyledi eski mezunlar! Senin beklentilerini karşılamayı umuyorum ben de :)